5 Şubat 2017 Pazar

Aslan Burcu'nda Ay Tutulması (11 Şubat 2017) - Astrolozi


11 Şubat 2017 gün saat 03:32'de parçalı bir Ay Tutulması ile tutulma mevsimini açıyoruz. Aslan burcunda gerçeklecek fenomenin derecesi 22; hatta haritanın önemli 5 gezegenini 20'li derecelerde seyrettiğini söylemeliyiz. Satürn ise derecesi itibarı ile galaktik merkez kabul edilen 26 derece Yay'a oldukça yakın; önemli bir gökyüzü olayı da sayılabilir, hepimiz yıldız tozu etkisi altında olacağız. 114 saros no'lu tutulma taplam 4 saat 19 dakika sürecek; bu da etkisinin ortalama 4 ay kuvvetle devam edeceğini anlatabilir. Avrupa, Asya'nın büyük bölümü, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu Grönland ve Antartika'dan seyredilebilecek. İstanbul'dan ise saat;
Başlangıç                01:34:14
Maximum tutulma   03:43:49
Bitiş                         05:53:25'te eğer hava açıksa rahatlıkla gözlemlenebilecek. Bunun yanında Avusturya, Almanya Belçika, İtalya, Sicilya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Türkiye ve Suriye'yi ise yakından ilgilendiren bir tutulma denebilir.


Aslan Tutulmaları ile ilgili tarihte soylu, imtiyazlı kişilerin ölümleri, başarısızlıkları, eski binaların, sarayların ya da tarihi, dini eserlerin mahvolması, yıkımı, din adamlarının bölünmesi, şehirlerin kuşatılması, hayvan ve tahıl kıtlığı bilgisi verilmiş. İnsanların ve orduların yeni girişimlere doğru harekete geçmesini anlatırmış. William Lilly ise halkın ya da askerlerin yeniliklere açık olması, yeni kanunların, yönetim şekillerinin öne çıkarılması olarak yorumlamış. 3. dekan Aslan, Mars yönetiminde; Lilly ateş grubu olarak ise bazı yolsuzluklara, yangınlara, kuraklığa, fırtınalara, tayfunlara, gemi ve deniz kazalarına dikkat çekmiş. Ebertin, aslanın başı olarak ele aldığı 3. dekanın rahatsızlıkları, depresyonu ve medyada çözülmeleri beraberinde getirebileceğini savunmuş. Noonan ise, bu bölge için söylemlerin sertleşmesine, baskılayıcı olmasına ve kabalaşmasına neden olabileceğini kaydetmiş. Daha sonra listeleyeceğim sabit yıldızlarla ilgili ise Vivian Robson, Algenib yıldızı ile kavuşan Mars'ın, ki Algenib, Pegasus'un kanadını temsil etmekte, hızlı düşünce şekillerine, hızlı, ani davranışlara, yalanlara, hırsızlıklara ve tehlikeli kazalara yol açabileceğini anlatmış. Aslan burcu tutulmaları için eskiden krallar arası düello zamanı denmiş. Önemli bir ego savaşı içeriyor bu anlam. Sabit burçlarda olan tutulmalar tarihte depremlere ya da önemli afetlere de neden olmuş. Örneğin bundan önceki Aslan / Kova tutulmaları 1998 - 1999 yıllarında idi; zira bu burçlar dünyanın temellerini ifade edermiş. Bunun yanında yeryüzünün durumu, onun ürünleri, madenler ve yerkabuğunun içindekilerle direkt bağlantılı bulunmuşlar. Ancak genel olarak ise Ay tutulmaları insanların durumu ve halkla ilgili olayları temsil etmekte.


Sabit yıldızlara gelirsek, her zaman olduğu gibi Yükselen derecesinden başlamayı tercih ederim; dereceyi görünce tutulmanın ne kadar önem arzettiğini farkettim. Malum söz konusu 9 derece Yay burcunda, hatırlarsanız, Mars ve Satürn kavuşumu yaşanmıştı, 24 Ağustos 2016'da ve ordumuz Suriye topraklarına girmişti.
Antares / Asc (Mars ve Jüpiter karakterinde) - Akrebin kalbi, Batı'nın bekçisi de denen bir kraliyet yıldızı, aşırılıkları temsil eder; hedefler ve yaşamın niteliği arasındaki denge tuttuurulursa, başarı sağlar. Aksi halde yıkım ve savaş getirir. Acımasızlıktan ve kıskançlıktan, intikam duygusundan uzak durmanın önemini anlatır.

Spica / Jüpiter - Asc yöneticisi (Venüs ve Mars karakterinde) - Yazarları, bilim adamlarını, ressamları, müzisyenleri ifade eder. Başarı, parlama ve yetenekler söz konusu olur; kişi yaptığı işe güzellik, uyum ve zeka katabilir. Bir şekilde bereketi temsil eder.

Markeb / MC (Satürn ve Jüpiter karakterinde) - eğitim, din ve seyahatlerle ilgili bir yıldız

Aldebaran / DSC (Mars karakterinde) - Doğunun bekçisi denen diğer bir kraliyet yıldızı. Bu yıldızın emrettiği şey dürüst olmakla alakalıdır; bu şekilde başarı sağlanır. Ancak yalan, hırsızlık ya da dürüst olmayan davranışlar gölge yanında yıkıma neden olur.

Azelfafage / IC (Venüs ve Merkür karakterinde) - baştan çıkarma ya da kandırmaktaki başarı, mutlu ve verimli evlilikler, ortaklıklar olarak ifade edilmiş.

Tutulma derecesinde 3 adet yıldızı görüyoruz;
Tania Australis (Mars karakterinde) - kırmızı yıldız için Ptolemy, sukunet, sakinlik ve sabrın yanı sıra intikam duygularının da kabarmasına olanak tanır demiş; kindarlık verebiliyormuş.
Ras Elased Borealis (Mars ve Satürn karakterinde) aslanın kafası, yıkımlara, kendi kendini mahvetmeye, intihar girişimlerine, kavgalara, tehlikeli kazalara neden olabiliyormuş
Pherkad (Satürn ve Venüs karakterinde) problem yaratıcı bir yıldız, egonun yüksek olmasına, baskılayıcı kontrol sağlamaya neden olan hareketlere, ülke ve vatan için ölümü göz alabilecek duygusal durumlara zemin hazırlayabilirmiş.

Tutulmanın diğer bacağı ve Ay'ın yöneticisi Güneş'e gelirsek;
Sadalsuud (Uranüs, Satürn ve Merkür karakterinde) - şanslı olarak kabul edilse de risk alarak tehlikeye düşmeye neden olabilen bu yıldız, spiritüelliği de anlatıyor. Bazen gerçekleşmeyecek hayallere, hastalıklı düşüncelere sevkedebiliyor
Deneb Algedi (Satürn ve Jüpiter karakterinde) - iki zıt alternatifi bir arada yaşama geçiren bir kadersel yıldız; örneğin üzüntü ve mutluluk ya da başarı ve başarısızlık gibi. Din adamlarını ve hukukçuları temsil ediyor.
Doğa sabittir, asla karmaşık değildir. Karmaşık ve dolambaçlı olan ise bizim aklımızdır, demiş Sepharial. Ay tutulmalarında biriken enerji görünür olur; Ay ve Güneş karşı karşıyadır. Kendimize güven duymaya, yaratıcılığa, liderlik özelliklerine, sorgulatıcı yeni ve farklı anlayışlara, uyanışlara davetiye çıkarır. Bu fenomen her konuda denge gerektirir. Aslan burcunda bu yıl gerçekleşecek olan 3. dekan tutulmaların ilkini yaşayacağız, diğeri ise Regulus kavuşumu ile Ağustos ayında. Ursa Minör takım yıldızı etkisindeki bir dekan ile önemli liderlik özelliklerini içeren konuları öne çıkacaktır ve tabii önemli kararlarımızı da. Uranyen prensipte Satürn ve Pluto orta noktasına denk gelen bu gökyüzü olayı mutlak dönüşüm gerektiriyor; yani eskinin parçalanması ve yeninin oluşması kaçınılmaz. Eksenlerin değişken burçlarda oluşu ise, şartların değişebileceğini ve bizlerin de bu değişime ayak uyduruken duygusal olarak yorulabileceğimizi anlatıyor. Ağustos 2016'dan beri kapımızı zorlayan değişimler artık burnumuza kadar dayandı. Duygusal olarak bile daha bunlara hazır değilken olaylar daha da hızlanacağa benzer; bizlerde mi yoksa içinde olduğumuz sistemde mi yanlış var? göreceğiz.

Açı kalıpları oldukça fazla söz konusu tutulma haritasında; dolayısıyla anlıyoruz ki çok dinamik bir sürece giriyoruz, enerjiler oldukça yoğun. Sizleri fazla sıkmayacağım ancak çoğu astroloji severin bildiği üzere başta kocaman bir Mistik Dikdörtgen olmak üzere, Büyük Kare, Yod, Uçurtma hatta Trapez bile mevcut haritada. Bu kadar çok açı kalıbının yanı sıra başlı başına Mistik Dikdörtgen'den anlıyoruz ki sadece entellektüel bilgi başarı için yetmeyecek; tüm hepsini sanatla, yaratıcılıkla, yetenekle harmanlayabilen sanki bir orkestra şefi edasında olayları kontrol altında tutmayı başaran çok büyük başarıları hak edecek. Bir şekilde esaret içeren teknolojinin, yararlı yönde kullanılabilir olması, esaretinden da kurtulabilecek yeni fikirler, hatta belki yepyeni teknoloji devleri, icatları, bu süreçte ortaya çıkacaktır. Siber dünya atağa geçiyor, bir kısmı da adaletin oltasına takılabilir, zorlanabilir. Önemli kalıplaşmış, markalaşmış firmaların, şirketlerin zor zamanlarına tanık olacağız. Bir sürü pozitif açının yanı sıra, Satürn'ün mükemmel simetrisi sayesinde bir çoğumuz problemlerimizi sabırla ele almak ve pratik çözümler sayesinde önemli başarılara imza atacağız. Güneş ve Ay'ın karşılıklı duruşu ile ilişkilerde, ortaklıklarda, iş ve ev, arkadaşlar ve aile gibi birçok dualite içeren konuyu görünür yapacak. Kişisel özgürlük ihtiyacı bizleri kamçılayacak; kendimizi hemen harekete geçebilir hatta kanatları açıp uçabilir hissedeceğiz. Hatta bizlere karşı duran herşeye kafa tutabiliriz gibi gelecek. İşte bunları sağlam kazığa bağlayabilecek ise Satürn olacak.

Toplumlar üzerinde etkili olan bu tutulma serisi kendimizi ateşe atma konusunda da istek verecek. Bunların yanı sıra yeni kanunlar, yeni tasarılar, yeni sistemler bir çok ülkeyi ilgilendirecek. Haritada değişimleri bireysel yaşamımıza nasıl entegre ederiz diye yardımcı bir çok faktör var. Yaşam akıp giderken aslında farkında olmadan ne çok değişim yaşadığımızı daha sonradan fark ettirecek olaylarla karşılaşacağız. Önümüzdeki 4 aylık dönemde adalet kavramlarının, hakkımız mı değil mi tartışmalarının yoğunlaşması çok normal. Malum Jüpiter de geri harekette olacağından bazı bıçak sırtı durumlar da oluşabilir. Yükselen yöneticisi Jüpiter'in hem geri hareketi hem de hızının düşüklüğü, gezegenin gölge yanlarının çalışmasına neden olabilir; malum ayrıca haritadaki Ay ve Güneş dışındaki tek karşıtlık da Jüpiter ve Uranüs'e ait. Belirsizlik içeren her konuyu sabırla ve yaratıcılıkla ele almanın faydaları ise sayılamayacak kadar çok. Belki çoğumuz zayıf olduğumuz yerden sınanacağız, belki intikam öç duygularımız kabaracak. Ama unutmamak gerekiyor ki, tertemiz sayfalar için dürüstlük şarttır, hatta önce kendimize karşı. Tamam istersek en kötü de olabiliriz, eski yapılan hatalara tekrar tekrar düşebiliriz. Sizlerin sil baştan aynı tecrübelere yüreğiniz dayanacaksa, hodri meydan. Ancak bu kez farklı ve değişik olanı deneyeceğiz; artık akıl oyunları sahnede. Hekate asteroidi, bizlere bu tutulmanın kaderin de tam kendisi olduğunu söylüyor, belli ki önemli bir yol ağzındayız. Zamanı geçiştirmek ya da anı kurtarma uğraşları bu oyunun terse dönmesine neden olabilir. Gerçekten ne mi istiyoruz yaşamdan, işte şimdi ortaya ne var ne yok sürme zamanı..
Yaşamak; teslim olmadan, boyun eğmeden, el etek öpmeden yaşamaktır. / Nazım Hikmet
Ülkemiz için ise natal Neptün'ün üzerine gelen Ay tutulması ile bol bol şaşıracağımız olaylara, medya kuruluşları ve gazetecilere, eğitim sistemine, kara deniz, ve hava yolları ile ilgili atılımlara rastlayacağız manşetlerde. Suriye ile ilgili olarak birçok detayın çok daha görünür olması, belki ordumuzun geri çekilmesine yönelik haberler, arkamızdan dönen oyunların ortaya dökülmesi söz konusu olabilir.  Retro Jüpiter ile anayasanın değişimi konusu bu ay oldukça aktif olacağı gibi bazı engeller bu alanda duyulabilir. Şaşıracağımız belki afallayacağımız referandum propagandaları yapılabilir. Satürn ile retro Jüpiter'in ilişkisi sayesinde ise yönetim ve idareci kadrolarında değişimlere, bazı kişilerin düşüş yaşamasına tanık olabiliriz. Güvenlik ve sınırlarımızla ilgili yeni düzenlemelerin yanı sıra bazı cinayetler ya da saldırılarla ilgili olarak netleşmeler yaşanabilir. Bunun yanında ekonomik olarak yapılan hesaplar uçurtma hızı ile değişebilir ve bizleri zorlayabilir. Geçici çözüm içeren bazı düzenlemelerin aslında bir işe yaramadığına tanık olabiliriz. Halk olarak üzerimizde baskı hissedeceğimiz bir çok olay yaşayabiliriz. Özellikle eğitim ve yargı konusu oldukça öne çıkabilir. 


Zerrin Zindancıoğlu, ASA, MAPAI




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder